Mészáros Károly Városi Könyvtár


Szerző: Operator

2020. április 17. 11:01

Április 8.: Roma világnap

1971. április 8-án ült össze az I. Roma Világkongresszus. A különböző cigány népcsoportokat képviselő jelenlévők elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek, és a nemzetközi közéletben közösen lépnek fel. Döntés született a cigányság nemzeti jelképeiről: elfogadták a zászlót, a himnuszt és az Opre Roma! – „Fel, cigányok!” jelmondatot.

Az esemény tiszteletére az ENSZ a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította április 8-át, a cigányság pedig legfontosabb „nemzeti” ünnepeként tartja számon.

A Roma Világnap alkalmából egy Indiában és a Balkánon élő népszokást élesztettek fel, illetve vettek át a világon szétszórva élő cigány közösségek: közösen egy közeli folyóhoz vagy patakhoz zarándokolnak, ahol énekszó és zene mellett koszorúkat, virágokat, virágszirmokat és úszó mécseseket bocsátanak a vízre. A hazai cigány szervezetek általában valamilyen kulturális eseménnyel emlékeznek meg április 8-ról (folklórműsor, kiállítás-megnyitó, író-olvasótalálkozó stb.)

Már hagyománya van, hogy április 8-án a Mészáros Károly Városi Könyvtárban bemutatkoznak a városban élő nevelési-és oktatási intézményekbe járó roma nemzetiségű gyerekek, akik kultúrájukat tolmácsolják a jelenlévőknek. Ez a rendezvény minta projekt lett 2018-ban, melyre nagyon büszkék vagyunk. Sajnos ebben az évben elmaradt ez a rendezvény, de bízunk abban, hogy jövőre ismét találkozunk a gyerekekkel a könyvtárban!